Niedobór witaminy K. Ponieważ witamina K występuje w ustroju w nadmiarze, hipowitaminoza K występuje praktycznie bardzo rzadko poza okresem noworodkowym może mieć miejsce w przypadkach znacznych niedoborów dietetycznych, wyjałowienia przewodu pokarmowego z flory jelitowej z powodu dłuższego stosowania sulfoguanidyny, streptomycyny, w żółtaczce mechanicznej, w uszkodzeniu toksycznym wątroby itd.
Hipowitaminoza K jest stanem fizjologicznym u noworodka. Substancje zaliczane do witaminy K przeważnie nie przechodzą przez łożysko. Stąd też noworodek przychodzi na świat z bardzo małym zapasem witaminy K i w konsekwencji z hipoprotrombinemią. Ponieważ płód w czasie porodu narażony jest na uraz porodowy, następstwa ewentualnych krwawień wewnątrzczaszkowych są zwykle poważne, gdyż krew wykazuje obniżoną zdolność krzepnienia (p. rozdział ,,Choroby noworodków”). Pokarm kobiecy zawiera bardzo mało witaminy K, a przewód pokarmowy nie zawiera początkowo flory jelitowej, co może sprzyjać dłuższemu utrzymywaniu się niedoboru witaminy K. Tak zwana choroba czarna noworodków (melaena neonalorum vera) jest uwarunkowana w znacznym stopniu hipoprotrombinemią. Ostatnio większość badaczy twierdzi, że nie tyle niedobór witaminy K, jak głównie niedojrzałość czynnościowa wątroby oraz częściowo niedobór witaminy C i P są przyczyną skłonności do krwawień u noworodków. Poziom protrombiny określa się według tzw. czasu protrombinowego metodą Quicka (lub mikrome- todą).