WITAMINA E

Brak komentarzy do WITAMINA E

Nazwą tą oznacza się kilka substancji o podobnym składzie chemicznym i działaniu, z których najbardziej czynny jest alfa-tokoferol. Jest on nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w lipoidach, odporny na ogrzewanie, nieodporny na promienie pozafiołkowe. Występuje w kiełkach nasion i w roślinach (sałata) oraz w tkankach zwierzęcych. Wchłanianie w przewodzie pokarmowym zależy od zdolności trawienia tłuszczów.

Witamina E hamuje procesy utleniania w tkankach, przy czym działa wybiórczo na niektóre tkanki poza tym spełnia szereg innych funkcji (np. udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej i fosforowej), na ogół mało zbadanych. Bierze także udział w tworzeniu się hormonów gonadotropowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Eozpoznaniu różnicowe

W rozpoznaniu różnicowym powinniśmy brać pod uwagę szereg schorzeń, w których mogą wystąpić drgawki. Najczęstsze z nich są drgawki u—niemowląt wysoko gorączkujących jako odpowiednik dreszczy,...

Zamknij