WITAMINA K

Brak komentarzy do WITAMINA K

Witamina K jest witaminą antykrwotoczną. Występuje w stanie naturalnym w roślinach zielonych (lucerna, szpinak). Nazwą tą obejmujemy szereg substancji o podobnym składzie chemicznym i tym samym działaniu. Są to najczęściej pochodne 2-metylo-l,4-naftohydrochinonu. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, alkoholu, niektóre pochodne są rozpuszczalne w wodzie. Oznaczana jest w gramach i jednostkach (1 mg 2-metylo-l ,4-naftohydrochinonu = 45-0 j.). Flora przewodu pokarmowego, zwłaszcza. B. coli, ma zdolność syntetyzowania witaminy K, stąd duża jej ilość zostaje wydalona z kałem. Wchłanianie witaminy K jest uzależnione od ilości żółci nie dotyczy to związków rozpuszczalnych w wodzie. Antywitaminą K jest dikumasol.

Witamina K ma podstawowe znaczenie dla prawidłowego procesu krzepnięcia krwi, a mianowicie dla produkcji protrombiny, dla której stanowi koenzym. Ponadto wywiera ona także prawdopodobnie korzystne działanie w każdej skazie krwotocznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *